Executive search – rekrytering av ledare

Det är annorlunda att rekrytera en ledare jämfört med att rekrytera annan personal. Därför är det många som väljer att använda sig av en executive search.

När det är någon ny som ska anställas i personalen så brukar det vara en process som tar ganska mycket energi och tid. Och det gäller även ifall det är en tjänst som redan finns. För det är mycket som ska specificeras när det gäller vad man vill ha i en ny person. Kanske ska det inte heller vara precis det som redan varit utan också något mer som inte finns idag.

Men när det handlar om en ledare i organisationen så kan det vara betydligt svårare. Där ska det inte enbart vara rutor som ska fyllas i gällande utbildning och erfarenhet. För det ska även finnas en hel del egenskaper som handlar om att leda personal och att få personalen att må bra. Det är därför som många väljer att anlita en tjänst som executive search för att hitta rätt person.

Rutinerna för en executive search

Hur går det till om du väljer att använda dig av executive search? I många fall ser det likadant ut som när du anlitar en rekryteringsfirma för all din övriga personal. Det handlar om att ni kommer ha samtal där det ska utkristalliseras vilka önskemål och krav det finns på den person som ska fylla positionen. Allt för att det ska bli en perfekt rekrytering.

Men själva tillvägagångssättet att få tag i rätt personal kan däremot se lite annorlunda ut. För det är mycket vanligt att man inom executive search använder sig av headhunting. Det vill säga att man letar upp personer som inte sökt tjänsten eller som kanske inte ens vet om att tjänsten finns. På det sättet kan rekryteringen hitta fler och bättre alternativ än vad man gjort annars.